Haber

Depremden etkilenen illerde Deprem Suçları Araştırma Büroları kurulacak

Adalet Bakanlığı, Deprem Kabahatler Soruşturma Bürolarının kurulması için Kahramanmaraş’ta depremden etkilenen illerdeki savcılıklara yazı gönderdi.

Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü, 148 ağır ceza mahkemesi başsavcılığına “Deprem Nedeniyle Yıkılan Binalarla İlgili Yapılacak Soruşturma” konulu yazı gönderdi.

Bu duyurunun, depremlerde yıkılan binaların yol açtığı ölüm ve yaralanmalar kapsamında Cumhuriyet başsavcılıklarınca yürütülecek soruşturmalarda hareketlilik ve yeknesaklık sağlanması amacıyla yapıldığı belirtildi.

Yazıda, depremler nedeniyle yıkılan binaların neden olduğu ölüm ve yaralanmalar kapsamında yapılacak incelemelerin güvenliği açısından, binalara ilişkin delil toplama süreçlerinin hızlı bir şekilde yürütülmesi ve sanıklarla ilgili savunma tedbirleri değerlidir.

Bu prestijle yıkılan binalarda hayatını kaybeden ve yaralananların sayısı göz önünde bulundurularak, Cumhuriyet savcılıklarında meydana gelen sarsıntı nedeniyle işlenen suçlar için Deprem Suçları Soruşturma Bürosu kurulması, bir vekilin görevlendirilmesi talep edildi. başsavcı ve münhasıran bu göreve bakmakla yükümlü yeterli sayıda Cumhuriyet savcısının görevlendirilmesine ve atanan Cumhuriyet savcılarına ek görev verilmemesine karar verilmiştir.

Yazıda, yıkılan binaların müteahhit, teknik sorumlu, sörveyör ve diğer sorumlularının tespitine çalışılması, sorumlu olduğu belirlenen kişilerce ivedilikle gerekli inceleme işlemlerinin yapılması ve gerekli koruma önlemlerinin alınması gerektiği kaydedildi. kaçma ve delil karartma ihtimalinden dolayı tedbir tereddütsüz uygulanmalıdır.

Maddede ayrıca delil toplama süreçlerinin koordineli bir şekilde yürütülebilmesi için uzmanlardan oluşan bir bilirkişi heyetinin oluşturulması için bilirkişi heyetinin ilgi alanlarına göre mimar, jeoloji ve inşaat mühendislerinden oluşması gerektiği vurgulanmıştır. kurtarma faaliyetlerini de dikkate alarak delilleri gerçeğe uygun ve eksiksiz bir şekilde toplamak ve konu hakkında rapor hazırlamak.

Haberde, olay yeri tespit işlemlerinin Cumhuriyet savcısı gözetiminde bilirkişi huzurunda yapılıp tutanağa işlenmesi, yapı ruhsatı, yapı kullanım belgesi, mimari ve statik projelerinin savcılıktan alınması konusunda hassasiyet istendi. ilgili belediyelere, yapı maliklerine ve yapı kontrol firmasına gecikmeden bildirerek bilirkişi heyetine sunar.

Ayrıca numune alma ve analiz işlemlerinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından lisanslı laboratuvarlar tarafından yapılması gerektiği belirtilirken, binalarda kanıt tespit işlemlerinin ise uzman heyetler tarafından gerçekleştirileceği belirtildi.

Bakanlık yazısında delil tespiti işlemlerinde binanın adresi, tapu kaydı, sarsıntı, yapı türü, taşıyıcı sistem, yapı ruhsatı veya yapı kullanma belgesi, mimarı ve betonarme varsa statik proje bilgi ve belgeleri, genel moloz görüntüsü, kolon, kiriş, döşeme ve temel yapısının görüntü ve fotoğraflarının çekilmesi, müteahhit tarafından yapılan şantiyede birden fazla yapının yıkılması durumunda yapılardan numune alınması ve tek bir inceleme belgesi üzerinden işlemlerin yürütülmesi.

Maddede, “depremde yıkılan binalara ilişkin delil toplama işlemleri formu”na da yer verildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu